fråga

heej my, berättade du till din/dina lärare att du var gravid? om du gjorde, hur reagerade dem?:p

HejHej, jätterolig fråga ! Jag berättade för mina lärare jag hade då eftersom jag ville veta hur det skulle bli med skolan, men jag hoppade ju av till slut. Men dom blev chockade och sedan var dom helt lugn och sa att jag inte var den enda unga gravida dom haft på skolan :)
Jag berättade även för mina gamla lärare och mina dagislärare som jag träffade en dag då jag var ute och gick. Alla blir såklart chockade från början men sedan blir dom jätteglad och säger att allt kommer bli så bra och att jag blir en bra mamma :') Dagislärarna tyckte även det var bra att jag skaffade nya "elever" åt dom ;)

- SAKNAR OCH HATAR .

.. saknar att kunna ligga på magen.

hatar halsbränna.


- MYSPYS .




mysigt. tofflorna kan man värma i micron så dom blir varma och gosiga :)

- JUST JA ..

Vet ni vad jag har glömt att berätta, daniels storasyster My har en kompis som har en massa barnkläder och barnleker till oss. Hur bra är inte det ?

Så till veckan då hon packat klart allt åker vi och hämtar det, då blir det bildbombning här på bloggen :)


- OJ .

Satt precis och kollade igenom magbilderna och herre gud vilken skillnad det har blivit på 5 veckor ! kolla bara ..


vänstra bilden är i vecka 17+4 och den högra vecka 22+4 .

- BÄTTRE BILD PÅ MAGEN.



v. 22+4 :)

uschuschusch va bristningar jag har  .. måste börja smörja mig dagligen !
och jag vet inte ifall det syns på bilden men gud va väl alla blodådror syns .. läskigt. Men jag måste säga att det är skönt att ha en hård mage, haha min har ju alltid varit lite små mjuk så att säga ;)

- FLODHÄSTEN ..

Nu börjar jag känna mig riktigt klumpig .. igår till exempel då jag skulle sätta i min mobilladdare i uttaget så tog magen i benen och jag ramlade pladask på rumpan. Haha ! och idag då jag skulle ta upp en sak ifrån golvet så föll jag ihop över en pall för min rygg gjorde så j**** ont .. uschusch ! massage av daniel ikväll och en promenad kanske, måste bygga upp lite muskler i ryggen om den ska orka bära både mig och alice i 4 månader till ;)


- PUSSPUSS.


- MÖSSA

En sån här mössa bara måste jag ha till lillan ! ååh.. smälter :')


(bild lånad av http://hannabjorkstedt.blogg.se/ )

- ALICE GILLAR TOMAS LEDIN.

Haha, nu när alice känns så väl inne i magen så märker jag vad hon gillar. T.ex igår då vi var och hälsade på en kompis som fyllde år och alla pratade så sparkade hon på hejvilt ! Och då vi såg på "så mycket bättre" igårkväll och tomas ledin sjöng så partade hon loss inne i magen :)

tror att hon kommer få min musiksmak, inte daniels ! haha :D

- BLOGGTORKA.

Vad ska jag skriva om ? vad vill ni veta ?

mitt huvud är helt tomt nu ..

- NÖJD TJEJ !



betalade 900 kr för den här skönheten !

- SNART SÅ ..

Inom någon timme så kommer bror min med barnvagnen ! åh :) då kommer det upp en massa bilder !

- GINA TRICOT

julklapp kanske .. ? *flörtflört*

- OVERALLER


- BARNKLÄDER DEL 3


läsarfråga

heej my! :) har en liten fråga..
har du varit ihop med en kille som din kompis har varit tsm med? :p
kram på dig!

HejHej, nej de har jag inte ! har däremot strulat med en kille som min kompis tyckte om och det är inget jag är direkt stolt över. Tycker inte att man ska ta varandras killar eller bli tillsammans med en kompis x ifall inte den tycker att det är okej förstås.
vänskap är starkare än kärlek kom ihåg det ! era kompisar kommer alltid att finnas där men kärleken kommer och går. (finns naturligtvis undantag) men håll hårt om era vänner ♥

kramar

- HAR HELT GLÖMT BORT ..

Mammas släkt och vänner var här förra helgen och firade henne i förskott och då fick även jag och daniel presenter :)



Dom här fick vi utav min moster :) hihi gulliga och eftersom Alice inte kan anända dom på ett tag så tror jag att jag kommer att låna dom ibland ;)


.. och den här filten och sockorna fick vi utav min söta kusin :)

- MAGEN VECKA 22+0 (V.23)


- EN MÅNAD KVAR ..

Nu är det bara en månad kvar till julafton ! Åh va mysigt, första advent på söndag och mammas födelsedag :) SÅ då blir det en massa gofika och sedan skyltsöndag på stan :)
Idag blir det inte så mycke bloggande .. tyvärr. My och My ska på stan och handla julklappar sedan ska jag och daniel hem till frida och fira henne eftersom hon fyller år ! Jag har hittat världens sötaste födelsedagspresent till henne :) ååh !
Jaja, vi hörs ikväll då jag lägger upp en magbild :)

- FOSTRETS UTVECKLING V.22

Nu väger bebisen nästan 430 gram, är ungefär 28 centimeter lång från hjässa till häl och har samma proportioner som en nyfödd bebis, om än lite spinkigare eftersom bebishullet inte utvecklats ännu.
Innan bebisen lagt på sig hull ser huden lite skrynklig och genomskinlig ut, men nu ökar den i vikt varje dag. Läppar och ögon är formade, men iris (regnbågshinnan) saknar fortfarande pigment. Bukspottkörteln, som är viktig för produktionen av hormoner, utvecklas i stadig takt.
Redan nu finns tandanlag i käkarna. Det är inte så långt kvar tills du får träffa ditt barn och inom det första året börjar tandsprickningen.
Hittills har du förmodligen ökat i vikt med mellan 5,5 och 7 kg, men från och med nu kommer du att öka snabbare i vikt – räkna med strax under ett kvarts kilo per vecka. Det är vanligt och helt normalt att få sug efter specifik mat och ökade (men inte blodblandade) flytningar.


fostrets utveckling
Nu väger bebisen nästan 430 gram, är ungefär 28 centimeter lång från hjässa till häl och har samma proportioner som en nyfödd bebis, om än lite spinkigare eftersom bebishullet inte utvecklats ännu.
Innan bebisen lagt på sig hull ser huden lite skrynklig och genomskinlig ut, men nu ökar den i vikt varje dag. Läppar och ögon är formade, men iris (regnbågshinnan) saknar fortfarande pigment. Bukspottkörteln, som är viktig för produktionen av hormoner, utvecklas i stadig takt.
Redan nu finns tandanlag i käkarna. Det är inte så långt kvar tills du får träffa ditt barn och inom det första året börjar tandsprickningen.
Hittills har du förmodligen ökat i vikt med mellan 5,5 och 7 kg, men från och med nu kommer du att öka snabbare i vikt – räkna med strax under ett kvarts kilo per vecka. Det är vanligt och helt normalt att få sug efter specifik mat och ökade (men inte blodblandade) flytningar.
så förändras din tillvaro

Nu ökar du förmodligen i vikt med ungefär 225 gram i veckan. Eventuellt har också din aptit ökat. Det är helt OK att ge efter då och då, men försök hitta ett hälsosamt alternativ om du ständigt vill äta skräpmat.
Det kan vara svårt att se bortom födelsen, men det är bra att ta reda på lite om bebisar i förväg. Till exempel kanske du inte riktigt vet hur en nyfödd ser ut, eller så behöver du en snabbkurs i blöjbyte. Sätt er ner tillsammans och gör er egen frågesport i bebiskunskap!
Du kanske har märkt förändringar i underlivet. Det är vanligt att få ökade flytningar eftersom slemhinnorna har ökad blodttillförsel. Att behöva gå på toaletten oftare är också vanligt under graviditeten och glöm inte att du är mer mottaglig för urinvägsinfektion. Prata med barnmorskan om du misstänker blåskatarr. Du kan också få blödningar från anus, särskilt om du fåtthemorrojder. Följ våra tips om hur du undviker förstoppning för att förebygga.

1 år ♥

Inte så mycket bloggande idag som ni kanske har märkt men jag har åkt runt med daniels syster my hela dagen på en massa ärenden, köpte även en ros till daniel på våran 1 års dag ♥
Vi har haft det supermysigt och nu ska vi mysa ner oss i sängen och bara ha det bra !
Vi hörs imorgon :)

- SVAREN PÅ FRÅGESTUNDEN

vad vill du jobba med när du bli stor ?

Jag vet inte riktigt, helst med barn eller ungdomar i alla fall :)

vad är det pinsammaste du gjort?

Jag tycker inte att jag gör gör pinsamma saker, andra kanske tycker de men jag skäms inte för nåt ;) Kanske då jag gick i 6an och hade nåt utslag på fittan och jag fick åka till sjukhuset och kolla upp de !

tror du alice blir lik dej eller daniel?

Daniel :)
kommer du och daniel flytta till eget när alice är
född?

Nej, vi ska bo hemma tills han har skaffat jobb sedan flyttar vi till eget :)

Har du haft någon kille innan Daniel?

Ja, inte så seriöst dock ;)

Har han haft någon tjej innan dig?

Japp :)

Tycker du att du blir annorlunda bemött tex i skolan nu när du är gravid än innan, om det är några som kommer med negativa kommentarer tex.

Man får ju helt klart mer uppmärksamhet, men det är ingen som vågat säga något negativt än ;)

Vad ska alice heta i andranamn?

Vi funderar på ronja men har inte tänkt på det så mycket :)

Om det blir en kille trots allt vad ska han heta då?

Charlie !

Vad är det godaste du vet?

Jag verkligen älskar köttgrytor !

Har du några gravid carvings?

Näh .. jag inte än i alla fall, har däremot märkt att då jag blir hungrig så får jag supersug på något speciellt :D

vem bestämmer mest i erat förhållande?

Daniel tror att han bestämmer mest men det är alltid jag som får som jag vill :)

Vilka eller vem ska vara gud föräldrar?

Vi funderar fortfarande på det.. Vi har en gemensam kompis nere vid uppsala som vi  har på listan i alla fall :)

Vad är det pinsamaste ni båda gjort i fyllan?

daniel har spräckt sina byxor och jag har väl ramlat eller missat stolen då jag ska sätta mig :)

Vad är det pinsamaste ni båda gjort nykter?

Daniel har spräckt sina byxor ett antal gånger och jag .. asså jag gör som sagt inte bort mig (enligt mig själv). Har funderat hela dagen men kom inte på något, inte mina kompisar heller ;) 

Om ni har funderingar över graviditeten vem vänder ni er till då?

Barnmorskan eller våra föräldrar.

Pratar ni med samma personer eller litar my mer på någon och daniel mer på någon annan?

Ja vi pratar med samma personer, daniel har inga problem att fråga min mamma om han undrar något och jag har inga problem med att fråga hans föräldrar eller systrar :)

Skulle du rekommendera andra i er situation att skaffa barn?

Nej, jag rekomenderar ingen som inte har gjort klart sin utbildning att SKAFFA barn. Däremot ifall någon ung skulle bli med barn så tycker jag inte att den ska ta bort det.

Vad lyssnar daniel på för musik?

 Bra musik ! bl.a :Sonic syndicate, dead by april, in flames, trivium, the unguided :)

Hur länge har ni varit tillsammans?

 ett år idag :)

Vilket är ditt favoritplagg?

Min ziperall ! lugnt :)

Har daniel körkort?

Nej tyvärr inte, men han ska väl börja med det snart :)

Ska ni döpa Alice?

Ja ! :)

Har du några dolda talanger?

Dold vet jag inte om den är och de kanske inte är en talang heller för så duktig är jag inte, men sjunga kan jag väl enligt vissa och lite piano har jag lärt mig J Är ganska skaplig på att teckna också.

Favoritlåt?

Just nu är det nog someone like you – adele.

 

Har du fått något speciellt sug efter något ännu? Isåfall vad? :)

Nej de har jag int, har däremot tappat suget för sötsaker helt och vill mest bara ha frukt J

hur är din relation till Daniels föräldrar och hans relation till dina föräldrar?

Jättebra ! Undrar vi något så frågar vi.

tog daniel din oskuld?

Ja :)

Har ni sex även fast du är gravid? :)
I så fall, känns det konstigt?

Haha, har fått jättemånga frågor om man kan ha sex då man är gravid och självklart kan man de och det har vi, lika mycket som innan :) det känns inge annorlunda förutom att man kanske måste ta det lite lugnare för annars trycker det och gör ont uppe i magen :)

Hur skadu göra meddin förlossning, sa du ha rygmärgsbedövning eller något liknande?

Jag funderar på att ta ryggmärgsbedövning och lustgas ;)

Ska du föda i ett bad, som du skrev om tidigare?

Jag vet inte än, ska ta upp det med min barnmorska i december och kolla fördelar och nackdelar J Uppdaterar direkt då jag vet :)

Har du köpt stetoskop som du skrev ganska tidigt i din blogg, för att lyssna på livet inom dig? :)

Daniels pappa hade ett men vi lyssnar inget, man hör bara en massa bubbel och då min mage kurrar, haha !

Vad är de bästa respektive sämsta med att vara gravid just nu, och är de något du längtar mest till med att vara med barn?

Det bästa är att se magen växa och känna sparkarna :)

Det sämsta är illamåendet och mitt humör ..

Jag längtar supermycket tills det känns väl utanpå. Tror att daniel blir mer intresserad då :)

Hur känns de att vara gravid, känns de konstigt eller bara mysigt? :)

Det känns väldigt konstigt ! Blir förvånad varenda morgon för jag glömmer bort det under natten. Och sen vaknar jag och ser en jättemage ! haha, har inte hunnit fatta det än..

Kommer ni skaffa egen lägenhet/boende nu när barnet kommer?

Som jag skrev förut så kommer vi bo hemma ett tag först tills daniel har jobb :)

Går både du och din pojkvän i skolan? Eller har han hunnit börjat gymnasiet?

Jag har hoppat av och daniel går sista året på barn och fritids programmet :)

Vad skulle du vilja läsa för gymnasie inrikting? tex barn och fritid, omvårdnad osv.

Jag valde barn och fritid men nu vet jag inte alls längre. Har alltid velat gå estet men ..

Vad vill din kille jobba med senare?

Dagisfröken, gulligt va ? :)

Får ni ärva mycket saker till barnet? Tex Barnvagn bilbarnstol sånt som kostar en del.

Vi har fått låna massa barnkläder utav daniels syster och bilbarnstol har vi fått J barnvagn ska vi köpa på blocket, men den betalar mamma :)

Har ni kollat barnets kön?

Ja, en liten tjej är det som växer där inne :)

Hur reagerade era familjer/släkt på att ni ska ha barn?

Dom tycker ju såklart vi är unga men  dom blev glada :) läs mer om vad dom sa i kategorin ”läsarfrågor”.

skulle ni vilja ha fler barn tillsammans i framtiden?

Ja :) daniel vill ha minst tre ;)


My, är du orolig för förlossningen?

Nej :) Tror att allt kommer gå bra och då det händer så händer det och jag tar de då ! orkar inte oroa mig i onödan :)

vilken är ERAN favorit film? om ni måste komma överens om en :)

are we there yet :)

Daniel, hur " svår flörtad" var My?

mycket svår flörtad. Jag försökte väl i typ 4 månader även fast hon var med sex andra killar medans och sånt. men jag gav inte upp för jag var säker på att det var My jag ville ha. Men hon var säkert kär i mig hela tiden också men vägrade nog att inse att hon var det. Jag var ju hem till My varje morgon från augusti till november när vi bara "höll på". men sen den 23 november 2010 så frågade hon om vi skulle bli tillsammans, och då svarade jag givetvis JA!!! :))))))))))))))))
Och det var den bästa dagen i mitt liv. Och nu ska vi få ett litet barn, tänk vad fort allt har gått.

Hur är känslan av att magen bara växer och växer? :)

Helt otrolig ! Man ser och känner skillnad varenda dag och det är en helt sjuk känsla men så mysig :)

Saknar du inte skolan nånting?

Jo ! Jag saknar verkligen skolan och alla kompisar .. :/

Vad säger klassen som du gick i om att du är gravid?:p

Den nya klassen jag började i sa ingenting men vi hade inte lärt känna varandra så.

Nån som har hälsat på och kollat hur du mår? :)

Ja de har väl kommit några stycken :)

Ska du och Daniel gifta er? :D

Nån gång i framtiden ja :)

Vart ska ni bo när Alice är född?

Hemma hos daniel funderar vi på, sedan blir det ju egen lägenhet :)


Gillar ni djur?

Jag älskar djur ! Daniel gillar väl sina katter men han är ingen djurälskare tror jag :) inte för att han ogillar dom heller, men han bryr sig inte så mycket :)

Hur lång är du daniel?

175 cm

Vems efternamn kommer hon att få?

Daniels, Kåveland alltså :)

Hur många unika besökare har du på din blogg?

Ca 180 unika per dag och sidvisningar är mellan 400 och 600 :)

Kommer du gå gymnasiet?

Ja, fast planen är på distans men allt kan ju ändras :)

Hur får ni ihop det med 2200:- i månaden?

Vi har faktiskt inte 2 200 kr i månaden eftersom jag inte får studiebidrag, däremot är mamma snäll och sätter in 400 kr i månaden åt mig så jag kan köpa något ibland. Men det går bra, vi behöver ju inget speciellt nu och då alice kommer så får man mammaledighetsbidrag och barnbidrag :)

Läser/Läste du Mikaela Lovens blogg? (michas.se)

Nej :)

Känner du någon mer som är är gravid?

Jag pratar med några tjejer som är lika gammal som mig och är gravid men ingen bor här i närheten tyvärr .

Skulle du råda en 16 åring behålla barnet, om hon inte vet vem pappa är?

Ja. Tycker som sagt inte om abort och man kan göra faderskapstest sedan :)

Ungefär hur mycket har du gått upp i vikt hittills under graviditeten?

7,5 kg J Det är normalt att ha gått upp mellan 5,5 och 7 kg hittills men min mage är ju som sagt rätt stor ;)

Hur många syskon har ni och hur gamla är dem?

Jag har storasyster 32, storebror 24 och lillebror 13 :)

Daniel har storasyster 26, storebror 25, storasyster 22 :)

Hur kommer ni göra med ekonomin? Får ni några bidrag eller liknande?

Daniel får ju förhoppningsvis lön och sedan får jag 4000 kr i månaden i ett år ungefär + barnbidraget på 1 050 tror jag det ligger på :)

Har du flyttat ut till skogen till hus ifrån sollefteå, eller bor du hos dina föräldrar i sollefteå? eller vart bor ni?

Haha förstår att det var lite krångligt, förut bodde jag och min familj i ett hus ca 3 km utavför stan och nu flyttade vi till pappas föräldrahem eftersom hans mamma fick boende på solgården.

Så nu bor vi i ett litet hus med ladugård och en stor lägda ( för er som bor i södra sverige och inte vet vad en lägda är så översätter jag, äng )

Alltså en liten mini bondgård 2 km ifrån stan :)


- MITT LJUS I MÖRKRET ♥


- DEN ÄR MIN !


- KLÄNNINGEN

Den var ganska lång så då kan magen växa utan att den blir för kort där fram :)

149;- på rea, H&M

- STOR HUND

Åh, alice kommer ju bli mamma upp i dagen, vi hade en stor schäfer då jag var liten också. Och nu när alice kommer så har vi ju bamze !


- MAMMAS MAMMA MAGE


(mamma var i vecka 40 här tror jag, sedan höll jag mig inne i tre veckor till :) )


- ULTRALJUD PÅ MAMMA OCH DOTTER



skillnad ? översta är på mig och den undre på alice :)


- TECKEN PÅ DEPRESSION.

Tecken på depression

Graviditeten kan vara en lycklig period, men inte alltid och inte för alla. Minst 10 % av alla gravida går igenom perioder av depression. Det är lätt att försöka bortförklara sådana känslor, eftersom vi alltid har fått höra att graviditeten ska vara en glad och lycklig tid. Det är också lätt att tänka att det är vanlig nedstämdhet som kanske hör till en graviditet. Men depression kan bli ett allvarligt problem för vissa kvinnor.

Du kan ha en depression om du känner av följande symptom:

√ • koncentrationssvårigheter

√ • oro

√ • irritation

√ • sömnsvårigheter

√ • extrem och ihållande trötthet

√ • ökad eller minskad aptit

√ • en känsla av att ingenting känns roligt eller intressant längre

√ • ihållande nedstämdhet, sorgsenhet

check ! .. härligt ! Kollade upp de här igår efter att jag suttit och gråtit över ingenting hela dagen. Jag fick iallafall en förklaring till att jag inte äter bland annat ..



Anledningar

Vissa experter tror att graviditetshormoner (som stormar runt i kroppen under den nio månader långa resan) ibland kan vara orsaken. Hormonsvängningar påverkar alla gravida kvinnor, men vissa känner av det mer än andra.

En annan viktig orsak till depression är relationsproblem – i synnerhet om du har konflikter med din partner.

Andra orsaker:

Tidigare depressioner (egna eller i familjen)

Om depression förekommer i familjen/släkten, eller om du själv tidigare haft en eller flera depressioner, är det troligare att du drabbas under graviditeten.

Stressande livshändelser

Ska du flytta innan bebisen kommer? Har du problem på jobbet? Alla stora förändringar i livet (t.ex. att flytta, skilja sig eller förlora jobbet) kan orsaka depression.

Problem under graviditeten

En problemfylld graviditet (med t.ex. kraftigt morgonillamående) kan faktiskt leda till depression.

Svårigheter att bli gravid eller tidigare missfall

Om du svårt att bli gravid, eller tidigare haft missfall, kanske du känner oro över graviditeten och är extra nervös för att allt verkligen ska gå bra.

Tidigare övergrepp

En graviditet kan utlösa smärtsamma minnen hos kvinnor som utsatts för känslomässiga, sexuella, fysiska eller psykiska övergrepp. Kroppen förändras utan att du kan påverka det, och det kan leda till att undanträngda problem och minnen dyker upp till ytan. Din kropp förändras utan att du kan påverka det, vilket kan påminna den förlust av kontroll som du tidigare upplevt.


frågorna är klara !

nu har jag svarat på alla frågor, men ni får vänta tills daniel har kommit hem och svarat på dom till honom ;)

sista chansen !

Sista chansen idag, fråga på :)


10 saker för killarna !

10 saker du kan göra under graviditeten

Det är lätt att känna sig som en reservdel ibland under graviditeten, när allt intressant händer inne i din partners kropp. Här är tio tips på saker du kan göra för att delta.


Ha tålamod
Din partner går igenom stora fysiska förändringar som innefattar hormoner, vilket kan påverka hennes sinnesstämning. Snabba skiften mellan tårar och glädje är inte ovanliga.


Visa ömhet
Stora fysiska förändringar och hormoners inverkan kan göra så att din partner känner sig mindre attraktiv än innan. Visa att du älskar henne lika mycket som innan och att du fortfarande ser henne som kvinna och individ.


Var intresserad
Fråga din partner hur hon mår, följ med på besök hos barnmorskan och ultraljudsundersökningar. Detta är ett lagarbete och om din partner verkligen känner det, gör det graviditeten till en bättre upplevelse.


Ändra dåliga vanor
För att bebisen ska må så bra som möjligt är det viktigt att inte äta för mycket skräpmat, röka och dricka alkohol. Gör dessa positiva förändringar tillsammans.


Hjälp din partner att vila
De första månaderna kommer din partner förmodligen att vara mycket trött. Hjälp henne att få tillräckligt mycket sömn. Tappa upp ett varmt bad med levande ljud i badrummet, ge henne massage som extra avslappning.


Hjälp din partner med graviditetsillamående
Ge henne frukost i sängen. Det kan räcka med ett glas vatten och några torra kex för att lindra illamåendet allra först på morgonen. Gör örtté med pepparmynta och ingefära som hon kan dricka under dagen. Det kan ta udden av illamåendet.


Prata med dina kompisar
Glöm inte dig själv, utan prata med en kompis du litar på om det du tycker är jobbigt, som oro för ekonomin, din partners graviditetssymptom, ert sexliv. Det är lättare att möta utmaningar tillsammans med din partner om inte det inre trycket är för stort.


Ge namn till bebisen
Att välja namn till bebisen är ett stort beslut som han eller hon får leva med livet ut. Prata namn tillsammans med din partner och skriv listor på de ni tycker om.


Shoppa till bebisen
Att göra i ordning barnkammaren och köpa barnvagn kan vara kul att göra tillsammans. Ni kan antingen göra inköpen tillsammans, eller dela upp ansvaret för bilbarnstol, utrustning för att barnsäkra hemma, osv.


Planera inför föräldraledigheten
Prata igenom hur ni vill göra med föräldraledigheten tillsammans, så att ni båda kan förbereda er på jobbet.

 


Vägde mig nyss ..

Ojoj, eftersom någon hade frågat hur mycket jag hade gått upp i vikt så vägde jag mig nu och herre gud ! haha .. ah, svaret får nu ju se imorgon ! :)


- GODMORGON

.En slapp och slö mammamy och en pigg och glad alice som försöker sparka sig ut ur magen :)

Vet ni vad jag kom och tänka på, barn har väldigt svårt att säga my så tror ni att alice kommer kalla mig mammamu ?..

Vi får ligga i hårdträning med de asså ..


- FLYGANDE HUND

Åh daniel är så gullig på alla bilder, han ser så imponerad ut då bamze hoppar omkring :)


- LIVSNJUTARE



- SNÖ OCH TOMTAR


Glöm inte bort !

glöm inte bort frågestunden, pågår tills på tisdag !

http://morsanmy.blogg.se/category/fragestunder.html

håll tummarna !



Har suttit och försökt få tag på ägaren till den här skönheten men hon svarar inte .. HoppasHoppasHoppas att hon hör av sig, håll tummarna för mig :)

- LEVER LIVET

Sitter och grillar jätte-marshmallows över mitt hjärtljus och lyssnar på bruno mars ♥

gipsmage

de här är något som jag har haft i tankarna i hela mitt liv, att då jag blev gravid så skulle jag göra en gipsmage ! Jag bara måste göra det då det börjar närma sig och magen är som störst :)
Vad tycker ni, är det inte en cool ide ?

mår illa ..

usch ! nu mår jag sådär äckligt illa igen .. har ätit frukost så varför händer de här ?
Aja, jag ska ju snart ner på skolan och äta tacos så då kommer jag väl må illa utav "mätthet" istället ;)

Här sitter jag och smaskar ..


presenten !

Kolla vilka urgulliga sockar vi fick utav Sara och Jocke ♥

myskväll !

Åh hej på er ! Har haft en supermysig kväll hemma hos frida medans daniel tränade :) Vi spräckte blodblåsor, kollade på film och käkade apelsiner :)
Fick även en liten present utav sara och jocke, lägger upp bilder imorgon :)
Nu ska jag mysa sönder min pojkvän, kramar sålänge !

dagens !

dagens outfit :
Mina älskade mammajeans, H&M
Min nya "farfarströja", CUBUS
Farfars gamla jacka som magen får plats i ♥


Mötte älskling i farfars jacka ♥


bollen ..

upptäckte igår att min mage ser ut som en boll framifrån .. :)

Fråga om frågestunden !

När kommer du/ni svara på frågorna? :)

Just ja ! glömde skriva det, men jag tror vi kommer att göra det på tisdag eller onsdag nästa vecka :)

Sitter och fnissar i min ensamhet ..

Det är så kul att ni frågar, haha jag började asgarva då jag såg den där till daniel ifall jag var svårflörtad, åh ! haha ni komemr att få en hel bok till svar .. stackarn ;)
Vilken fantasi ni har, längtar ihjäl mig tills jag får svara på alla frågor :)

plupp !

Måste bara visa en bild på min navel som sakta men säkert börjar pluppa ut !
gulligull ♥

Magen vecka 21+0 (v.22)


Fostrets utveckling vecka 21

Så här växer din bebis 

Nu kan bebisen ha vuxit till cirka 27 cm, mätt från häl till hjässa. Ögonbryn och ögonlock är fullständiga och fingernaglarna täcker fingertopparna. Nu får du börja tänka på vad du säger – bebisen kan förmodligen höra dig! Du kan kommunicera genom att prata, sjunga, eller varför inte läsa högt? Vissa studier indikerar att bebisar suger starkare när de lyssnar på en bok de ofta hört i livmodern.

 

Nu väger fostret cirka 360 gram och är ungefär 27 centimeter långt från hjässa till häl. Ögonbryn och ögonlock är fullt utvecklade och om du väntar en pojke kommer testiklarna att flyttas ner i pungen under de kommande veckorna.

"Små grytor har stora öron": Nu kan bebisen höra vad du säger eller sjunger. Vissa studier pekar på att att nyfödda barn suger kraftigare om de lyssnar på en saga de hört ofta i livmodern. Om du vill göra din egen undersökning, kan du välja en bok du tycker om och läsa den högt. Det är klokt att välja något du inte kommer att tröttna på i brådrasket, eftersom det kan bli en storfavorit som du får läsa många, många kvällar framöver...

Du mår förhoppningsvis ganska bra nu. För många är detta den behagligaste fasen av graviditeten. Du har ännu inte blivit så stor att det är jobbigt och de vanligaste biverkningarna av att vänta barn, som

Så här förändras din tillvaro 

Det är svårt att vara graciös när du är gravid, så var inte förvånad om du börjar känna dig klumpigare nu. Du bär på mer vikt, din tyngdpunkt har förflyttats och lederna i kroppen har luckrats upp av graviditetshormon. Se dig för lite mer än vanligt och ställ undan de högklackade tills vidare. De gör det svårare att hålla balansen och kan förvärra ryggsmärta.

Du kanske oroar dig för hur mycket du kommer att ha lagt på dig mot slutet av graviditeten? Man har en mycket mer avslappnad attityd till viktökning under graviditeten nu för tiden, så var tolerant mot dig själv. Det är bäst att inte heller börja banta så fort bebisen har kommit, eftersom kroppen kan behöva allt från några månader till ett år för att återhämta den näring som gick åt under graviditeten. 

Prata med din barnmorska om din vikt börjar öka alltför snabbt, eller om den sjunker. Barnmorskan kontrollerar normalt att du växer lagom fort. Om du är större än vad du borde vara, kan man göra ytterligare undersökningar för att ta reda på varför.


Godmorgon !

Godmorgon allihopa ! Har suttit och läst lite kommentarer och gud va många frågor ni har ! Fortsätt så :D

Imorgon ..

Imorgon så går jag in i vecka 21 ! så håll utkik efter magbild och fostrets utveckling :)
Jag och daniel firar även ett år om exakt en vecka så jag undrar var som händer då ;)

FRÅGESTUND !

Va inte feg nu, fråga vad som helst ! Passa på nu, vi svarar på allt, flera frågor per person är bara bättre ! Både jag och daniel kommer att svara och alla frågor kommer att publiceras och svaras ärligt på :)


Daniels inlägg ♥

sett att några kommenterat daniels inlägg han skrev igår då jag låg och halvsov, vet ni hur glad jag blev då jag såg det eller ! Åh, jag började gråta och slängde mig i famnen på honom ♥ Han är verkligen den finaste killen som finns och jag skulle itne kunna tänka mig mitt liv utan honom, vi för alltid ! Älskar dig daniel♥

fråga, frågestund ?

Hej!
Kan inte du ha en frågestund snart? Det finns så många frågor jag vill ställa! T.ex, hur många unika läsare har du? Kram <3

Visst kan jag ha frågestund, men tror dock inte att så många kommer fråga så det kan ju bli lite pinsamt ;)
Fixar det under dagen iallafall ! Kramar

barnkläder Del 2



fråga från mysis !

En fråga Hur säkert är det att det verkligen blir en tjej?procentuellt ungefär =)

Jag vet faktiskt inte :s men hon lät ju som sagt ganska säker och allt syndes så tydligt, men jag tänkte kolla med min barnmorska om man får gå på fler ultraljud och om man kan kolla då igen eftersom man säkert ser bättre då :)

Pappa Daniel här

Hej, Daniel här!
Tänkte bara skriva lite om hur jag känner för min flickvän My (MorsanMy).
Jag är så jävla glad att jag inte gav upp hoppet om att vinna ditt hjärta, det tog en väldigt lång tid men det var det värt. För varje dag som går blir jag bara mer och mer kär i dig. Du är min andra hälft och utan dig skulle jag nog dö.
Du är så otroligt vacker och varje morgon när jag vaknar så ligger jag och tittar på ditt söta ansikte samtidigt som jag smeker på Alice. Jag hoppas att Alice liknar dig eftersom du är så himla vacker.
Jag har så otroligt många minnen med dig och fler ska det bli.
Jag Pär Erik Daniel Kåveland Älskar dig My Kim Anna Molin av hela mitt hjärta!

♥♥



fråga

hej vilken storlek tog du på din ziperall? eftersom det går på längden? kram

HejHej, jag har Medium och daniel har Large. Tycker att min är lite lång i benen men det går bra, och jag är 166 cm lång tror jag :) Kram

skulle kunna döda ..

Jag är så hungrig / sötsugen ! Skulle kunna döda för en ben and jerry's. Åhh va gott ♥ nu blev jag ännu mer sugen !
Hahah !
Jag ska lägga upp en bild senare på en tröja som jag köpte på cubus igår :) märkte för några dagar sedan att jag bara hade linnen i garderoben och det blir ju lote kallt under jackan ;)

Godmorgon

Åh va skönt, har sovit i någon timma så nu mår jag bättre, men jag känner att magen är helt tom så jag ska gå och rota lite i skafferiet :)
Kika in den här bloggen som jag suttit och kollat igenom hela morgonen, superfina bilder !

likisar !

Åh måste be nadja sticka sånna här med ! Åh va gulligt då kan den vara precis som mamma och pappa ju :')

varning: emo inlägg.

sitter och gråter och spyr ! Är så hungrig men kan inte ens kolla på mat utan att rusa till toan. Saknar daniel och vill inget hellre än att han bara ska rusa in genom dörren och bädda ner mig i sängen ♥

Vill att den här lilla skitungen (♥) ska komma ut, vill flytta till en egen fräsch ljus lägenhet med min bara min daniel♥

Allt känns skit nu, vi kommer inte få plats i de här lilla rummet .. Jag, daniel, lillebror och Alice. Det blir nog så att vi bor hos daniel. Om det är okej för hans föräldrar. ååh  alice kom ut. ♥


Måste äta ..

Åh jag vill att lilla Alice ska komma ut och sluta få mig att må dåligt ..
Jag hatar att må illa och ha ont överallt. Sitter här med kväljningar men vägrar spy. uschusch ..
Nu ska jag iallafall gå och försöka få i mig lite mat så lillan kanske blir lite snällare ;)

börjar oroa mig ..

Jag börjar oroa mig för att det inte kommer att funka att pendla mellan mig och daniel som vi håller på nu med ett litet barn, det kommer bli kaos med kläder, blöjor mm .. Men jag vill inte välja ställe.

Barnkläder Del 1


Tillbaka !

Hej allihopa ! Förlåt för att jag inte har skrivit något, men jag har som sagt inte mått så bra ..
Vi var ju och hämtade barnkläder igår som ni kanske läste och jag tänkte lägga upp lite bilder på det senare :)

Åh kläderna är så himla söta, kan inte fatta att någon ska få plats i dom där små :')

Pappa Daniel här


Hej, Pappa Daniel här. Nu är det så att My inte bloggat så mycket på senaste tiden för att hon mår inte riktigt bra.

Men här kommer bilder på 3 bodysar vi köpte idag när vi var i sundsvall. Hämtade även 2 lådor med barnkläder, ska tvinga My att lägga upp bilder på dom imorgonbitti! ADJÖ!



Frågor till Pappa Daniel

har inte märkt någon skillnad på dina vänner?
Nej det är inte någon skillnad, visst kommer det frågor då och då men annars är det som innan.


vad tycker de om att du ska bli pappa?
Det vet jag faktiskt inte, men jag tror att dom tycker att det är lite väl tidigt. Men dom tycker nog det är spännande och även lite roligt eftersom mina vänner och jag går Barn- och Fritidsprogramet.

vad tänker du om förlossningen?
Jag tänker inte så mycket på den, antagligen för att det är några månader kvar tills den är. Men kommer nog bli väldigt nervös när det börjar närma sig 31 Mars. Längtar så sjukt mycket.
Hoppas du blev nöjd med svaren, och inte så fråga mer :)

läsarfråga

Efter det jag läst verkar det som att ni älskar varandra väldigt mycket, och ni säger att ni ska hålla ihop för alltid..men jag har lärt mig att det inte finns något för alltid, så vad får er att tro att ni kommer hålla så länge? vad är glöden liksom? sorry om jag lät negativ men undrar bara haha xD

Att det inte finns något för alltid är bara skitsnack, det finns vissa som är tillsammans tills dom dör ju :)
Jag tycker att man ska ha den inställningen då man går in i ett förhållande annars kommer det aldrig funka !
-självklart kan allt hända, men vad som än händer så vet jag att daniel kommer att ta hand om sitt barn så länge han lever ♥
Vad glöden är, jadu, för mig är det daniel hhaha, jag älskar honom och tycker att han är den snyggaste killen på jorden, det gäller bara att visa att man älskar varandra och inte glömma bort att ta hand om sitt förhållande ;)

fråga fostrets utveckling

åh vart hittade du den sidan? Jag har letat och letat.. och letat, men hittar banne mig igen bra!

Den sidan heter http://www.barntotal.se/gravidkalender/gravidkalender/gravid_vecka_20/ , Men jag brukar kolla på http://se.babycenter.com/tools/pregcal/?intcmp=lnav_tool_fetaldev
annars finns det ju många andra, men googla på fostrets utveckling och kika runt på olika sidor så får du se vilken som passar dig bäst :) Kramar !

fråga

har du inte fått några järtabletter?
Det borde du få av din bm om du har järnbrist, jag fick när jag va i typ vecka 11.. :p
har du inte fått några järtabletter?
Det borde du få av din bm om du har järnbrist, jag fick när jag va i typ vecka 11.. :p

Nej ? Sist jag var hos barnmorskan så berättade jag det men hon sa att det var normalt, sedan tog vi blodprov och jag får reda på svaren i december då jag ska dit igen :)

fråga

Jenny

Hejsan My! hoppas du mår bra!:) jag undrar om de är många som har varit jävligt mot dig nu när du blev gravid? kram

Hej, nej de är det faktiskt inte :) konstiga blickar får man ju utav vissa men aldrig någon som sagt något elakt :)
kramar !

Snälla mamma ...

Snart jul ju .. så mamma, SNÄÄÄÄÄLLLAAAAAA♥

Header !

Äntligen, jag gjorde en liten slarv header men det ser ju genast mycket bättre ut, måste verkligen fixa till bloggen, men jag är inte så bra på de där med stilmallar osv ..

Inköpningslista !

Åka vagn:
( ) Vagn
( ) Täcke
( ) Kudde
( ) Filt
(x) Åkpåse
( ) Plastad frotté
( ) Vagnleksak/Mobil
( ) Reflex
(x) Regnskydd
( ) Myggnät
 
Sova gott:
( ) Spjälsäng
( ) Madrass
( ) Täcke
( ) Kudde
( ) Lakan
( ) Plastad frotté
( ) Påslakanset
( ) Leksaksmobil/speldosa
(x) Gosedjur
 
Sköta om:
( ) Skötbord
(x) Skötbädd/skötskydd
( ) Våtservetter
( ) Tvättlappar
( ) Blöjor
( ) Skötväska
( ) Leksak till skötbordet
( ) Blöjhink

Äta mat:
( ) Amnings-BH
( ) Bröstpump
( ) Nappflaska
( ) Flaskborste
( ) Modersmjölksersättning
( ) Amnings kupor
( ) Haklappar
( ) Dregglisar
 Bada:
( ) Badbalja
( ) Tvättlappar av frotté
( ) Babyolja
( ) Badhandduk med huva

Mini-Apotek:
( ) Kräm mot röd bebisrumpa
( ) Näsdroppar för spädbarn
( ) Panodil, stolpiller för spädbarn
( ) Febertermometer
( ) Kräm mot torr hud
( ) Barnolja

 
 
 
Övrigt:
( ) Filtar
( ) Amningskudde
(x) Bärsele
(x) Babysitter
( ) Snuttefilt
(x) Nalle/gosedjur
(x) Nappar
( ) Napphållare
( ) Bitring
( ) Förvaringsmöbel till bebiskläder

Vi har inte börjat skaffa något än men lite saker har vi ju :) Det är ju ganska långt kvar ännu ;)


Mammablogg !

Här kommer ännu en bra mammablogg som jag hittade :)

http://mislimoje.blogg.se/

Systemkamera !

Godmorgon allihopa ! Vet ni vad jag har tänkt på, jag skulle jättegärna vilja ha en systemkamera då Alice kommer, kika in på den här bloggen :  http://justababy.blogg.se/ hon har så himla fina bilder på sin son och de vill jag också ha !

Vad tycker ni ?



Hittade den här bilden på google, ser ni vad otroligt fin den är !♥


Pannkaka !

Åh allt är så mysigt vid den här tiden på året, det blir mörkt snabbt och lite kyligare.
Så nu sitter jag här i köket med tända ljus i min mysiga ziperall och väntar på maten, pannkakor, mumms!

Jag längtar så mycket till jul ! julskinkan, lussebullar, julmust, klementiner och glögg, ååh..♥


Russin !

Jag satt och läste lite på en gravid sida igår och kollade upp varför jag håller på att svimma ibland och är så otroligt trött, järnbrist ! Så jag kollade vad man kan göra för att få i sig mer järn och russin innehåller tydligen jättemycket så jag bad mamma köpa hem lite åt mig.

Smaskens ! Men man blir väldigt sugen på glögg och lussebullar märkte jag :)


Frågor om daniel <3

Du är tillsammans med? Viktor Lindblad!
Hur gammal är han/hon? 17
När fyller han/hon? Haha.. 21 April
Vart bor han/hon? Lycksele
Vad har han/hon för färg på rummet? beige trä
Har han/hon någon fobi? Ibland tror jag han ha lite Homo fobi...
Är han/hon beroende av något då?MIG!
Är han/hon envis? Jag får ALDRIG som jag vill.
Vad gör han/hon på helgerna? Super, lana är med mig. Sånt dom gör i den åldern...
Kommer han/hon bli en bra pappa/mamma?Det får vi hoppas!
varför är du tillsammans med honom/henne? Det är ju Viktor :D
Föll du för honom/henne direkt? Kan jag garantera!
Du har roligt med honom/henne? Förutom när jag är på dåligt humör!
Du skulle kunna bo med honom/henne? Haha så länge man inte är upp i varann 24/7 för de..
Vad är det finaste han/hon sagt till dig?Att han älskar mig!
Om er:
Hur träffades ni första gången? Vi gick på samma skola i 2 år.
När blev ni tillsammanns? Alltså vet inte.. Bra längesen
Hur länge har ni då varit tillsammans? vet inet :D men vi ha varit med varann regelbundet typ 10 månader
Kände ni varandra innan ni blev tillsammans? nej
Har ni sovit över hos varandra? ja
Har ni bråkat någon gång? Nej
Vem håller fjärrkontrollen? Han..
Har ni samma åsikter om saker? Sällan!
Planerar ni framtiden ihop? Blir sällan som man tänkt sig.
Hur länge har ni varit ifrån varandra som längst? Max en vecka
Har ni sagt "jag älskar dig" i verkligheten till varandra? ja!
Hur länge kommer ni vara tillsammans ?  Det är tur jag inte vet :)

Vintern 2010

Du är tillsammans med? Daniel Kåveland
Hur gammal är han/hon? 19
När fyller han/hon? 14 juli
Vart bor han/hon? sollefteå
Vad har han/hon för färg på rummet? Hahhaha jag vet inte !
Har han/hon någon fobi? Ormar ;)
Är han/hon beroende av något då? Mig och fifa ;)
Är han/hon envis? Njae ..
Vad gör han/hon på helgerna? Käkar chips, spelar och myser med mig :)
Kommer han/hon bli en bra pappa/mamma? Nej... världens bästa !
varför är du tillsammans med honom/henne? För att jag är okontrollerat super kär i honom och då finns de inte så mycket annat att göra ;)
Föll du för honom/henne direkt? Ja, men jag tror inte att mitt hjärta och hjärna hade så bra kommunikation då :)
Du har roligt med honom/henne? Alltid <3
Du skulle kunna bo med honom/henne? Ja, gör ju så gott som det redan :)
Vad är det finaste han/hon sagt till dig? "du är den vackraste flicka jag vet och jag vill spendera resten av mitt liv med dig"<3
Om er:
Hur träffades ni första gången? Vi snackade på msn sedan träffades vi i parken tror jag :)
När blev ni tillsammanns? 23 november 2010 <3
Hur länge har ni då varit tillsammans? 1 år om 13 dagar :')<3
Kände ni varandra innan ni blev tillsammans? ja :)
Har ni sovit över hos varandra? Haha ja !
Har ni bråkat någon gång? Jaaa
Vem håller fjärrkontrollen? Jag ! :D
Har ni samma åsikter om saker? Oftast :)
Planerar ni framtiden ihop? ja <3
Hur länge har ni varit ifrån varandra som längst? max en helg ;)
Har ni sagt "jag älskar dig" i verkligheten till varandra? Jahadu ! :)
Hur länge kommer ni vara tillsammans ? för alltid :)

Fråga pappa !

HejHej ! Jag tänkte att det vore lite kul om daniel skrev om hur han känner här i bloggen så kommentera lite frågor till honom, kanske hur han tycker det är att ha en gravid flickvän, om det är något han kommer sakna sedan, hur han ska göra med studenten då han har ett litet barn hemma osv !
Fråga på och var inte feg för vi ser inte vem som kommenterar om ni inte skriver namn :)

Frågor :)

När fick du reda på att du var gravid?
slutet av oktober
-Hur reagerade du?
Hade mina misstankar
- Var bebisen planerad?
Nej tyvärr..
-Tänkte du någonsin på abort?
Jo jag vägde för och naktdelar.
- Hur reagerade pappan till barnet?
Blev chockad, jag hade inte riktigt berätta om misstankarna..
-Hur gammal kommer du att vara när du föder?
16
-Har du förändras sen du blev gravid?
En hel del.
-Kroppsmässigt?
Mindre lår, större mage, bristningar kring byst.
-Vad är det bästa med att vara gravid?
Första sparkarna :D
- Och det sämsta?
Att jag fortfarande spyr.. och kommer nog fortsätta hela vägen ut
- Är du rädd för en kommande förlossning?
Inte än :D
-Vet du vad ditt barn har för kön?
Nej..
-Har ni bestämt namn?
Inte de
- Hur valde ni namn?
Inte valt något än :) Men nellie är de närmsta vi kommit om det är en flicka
-Några speciella likheter du vill att din bebis ska få av dig eller pappan?
Hm har inte tänkt på de.
- Är din bebis lugn eller livlig i magen?
Man känner att det är en liten mini lindblad på låånga vägar kan jag medge!
-När tror du att din bebis kommer att födas?
haha kring juli?
När fick du reda på att du var gravid?
I augusti tror jag :)
-Hur reagerade du?
Jag blev väldigt chockad och rädd, men ändå glad :)
- Var bebisen planerad?
Nej ..
-Tänkte du någonsin på abort?
Nej !
- Hur reagerade pappan till barnet?
Han blev ju såklart chockad men sjukt glad ! :')
-Hur gammal kommer du att vara när du föder?
16
-Har du förändras sen du blev gravid?
Jo, känner att jag tänker lite "mammigt" och oroar mig för daniel jämt och ständigt haha :)
-Kroppsmässigt?
Större mage naturligtvis och gigantiska bröst :o och tyvärr några bristningar på höfterna ..
-Vad är det bästa med att vara gravid?
Sparkarna :')
- Och det sämsta?
Illamåendet och att jag är så sur ..
- Är du rädd för en kommande förlossning?
Nej :)
-Vet du vad ditt barn har för kön?
Japp ! :)
-Har ni bestämt namn?
Alice är nummer 1 just nu men det kan ju ändras :)
- Hur valde ni namn?
Jag vet inte, jag tror att vi alltid har tänkt döpa våran dotter till Alice, något vi pratade om innan vi ens visste att jag var gravid ;)
-Några speciella likheter du vill att din bebis ska få av dig eller pappan?
Jaa ! Den urgulliga näsan av daniel och han socialitet ! :)

- Är din bebis lugn eller livlig i magen?
Haha, känns ju att den brås på mig och daniel, en livlig liten tjej !

-När tror du att din bebis kommer att födas?
I mars .. eller kanske i början på april. Men det känns som om den här lilla tjejen vill ut innan bf datumet så det kan ju bli i mitten av mars ;)

Hittade en ny "fostrets utveckling" som var superbra!

Grattis! Du är halvvägs till förlossningen. Fostret upptar allt mer av utrymmet i livmodern och den ökade tillväxten kommer att skapa ett tryck på dina lungor, mage, urinblåsa och njurar. Fostrets hud tjocknar och flera hudlager utvecklas; dermis, epidermis och underhud. Hår och naglar fortsätter att växa.

Mamma:

Nu känner de flesta att fostret i magen rör på sig. En del kan dock få vänta lite till innan de märker de första fosterrörelserna. Livmodern har växt mycket och magen skjuts fram. Det kan göra att naveln putar utåt. Vissa kvinnor kan få jobbigt att andas eftersom inre organ trycker på lungorna. Det tillståndet kan fortsätta tills det att barnet vänder sig med huvudet nedåt. Det händer oftast fyra till sex veckor innan förlossningen om du är förstföderska

Från och med nu växer magen mer regelbundet eftersom fostret nu i huvudsak bara koncentrerar sig på att växa. Jämför inte din mage med andras eftersom den kan variera mycket mellan olika kvinnor. Om du känner dig trött kan det bero på järnbrist. Många kvinnor behöver ta tillskott av järn från vecka 20. Rådgör med din barnmorska på mödravårdscentralen. Hon kan testa ditt blodvärde.

Partner:

Mellan vecka 20 och 30 börjar vanligtvis föräldrautbildningen. Självklart deltar du i den. Ni har rätt till ersättning från Försäkringskassan om ni behöver ta ledigt från jobbet.

Mödravården:

Från ungefär vecka 19 lyssnar barnmorskan på fosterljud - främst hjärtljudet. Hon kontrollerar att hjärtfrekvensen är normal. Mellan 110 och 160 slag per minut anses som normalt. Barnmorskan lyssnar med en tratt eller med en så kallad doptone som är en liten ultraljudsapparat med högtalare. Då kan du och din partner också höra.

Under vecka 20 får du också ett moderskapsintyg av barnmorskan. Det bekräftar att du är gravid och anger också beräknat datum för förlossningen. Intyget ska skickas till Försäkringskassan.

Kanske är det dags att börja föräldrautbildningen. Den påbörjas vanligtvis mellan vecka 20 och 30. Formen för den och antalet föräldrapar som deltar varierar mellan olika mödravårdsmottagningar. Det kan vara i stora eller mindre grupper och med en eller flera barnmorskor. Det kan vara på dagtid eller på kvällstid. Utbildningen är gratis och båda föräldrarna har rätt till ersättning från Försäkringskassan för att delta. Det kan skilja mycket på utbildningen mellan olika mödravårdscentraler men oftast tar man upp föräldraförsäkringen, vad som händer under förlossningen, vilka smärtlindringsmetoder som finns hur man kommer igång med amningen.

Tvillingar:

Du har ett större behov av järn än de som bara väntar ett barn. De flesta som väntar tvillingar eller fler behöver ta tillskott av järn. Rådgör med din barnmorska på mödravårdscentralen.


magen vecka 20+0

åh den är så gullig nu, brukar öppna min ziperall på kvällarna och stryka över magen då jag ser på tv :') mysipys!

MysMys !

Jag tror att djuren känner på sig att jag har en liten bäbis i magen :)

Fostrets utveckling v.20



Fostrets utveckling

Nu är bebisen ungefär 16,5 cm lång i sitthöjd och 26 cm från hjässa till häl och lägger stadigt på sig i vikt. Det vaxliknande fettlager som kallas fosterfett (vernix caseosa) bildas för att skydda huden under den långa tiden i fostervattnet. Det underlättar också förlossningen. Bebisen sväljer mer denna vecka, vilket är bra träning för matsmältningssystemet. Det fostervatten som tas in av din bebis spjälkas till vatten (som absorberas) och restprodukter som hamnar i tjocktarmen, där det så småningom bildar barnbeck.

Se till att du äter nyttigt och får tillräckligt mycket järn. Bebisen behöver järn för att tillverka röda blodkroppar. Det är i stort sett omöjligt att få i sig för mycket järn bara från mat. Exempel på järnrik mat är magert rött kött, kyckling, fisk, linser och bönor, spenat och berikade frukostprodukter.

Så förändras din tillvaro

Andfådd? De flest kvinnor börjar låta lite som ånglok när de går uppför trappor i det här stadiet. Måttlig andfåddhet är helt normalt eftersom den växande livmodern trycker uppåt, men berätta för barnmorskan om det blir alltför tungt. Se till att du får i dig tillräckligt mycket järn. Bebisen behöver järn för tillverkning av röda blodkroppar, bland annat. Det är nästan omöjligt att äta för mycket järn från kosten, om du inte tar kosttillskott, såvida du inte äter för mycket. Järnrik mat inkluderar magert rött kött, fågel, fisk, linser, spenat och järnberikade flingor. Ta inte järn som kosttillskott om du inte har fått det av din barnmorska eller läkare.

Graviditeten kan kännas som något av ett enkvinnasjobb ibland, men det måste inte vara så. Om din partner ska vara förlossningpartner, vill han veta hur han kan vara till hjälp och hur han kan kommunicera dina önskemål till barnmorskan och annan sjukvårdspersonal.


Just ja !

Här sitter jag och funderar på vad jag ska skriva då jag kommer på att det faktiskt är torsdag idag och att jag går in i vecka 20 ! Woho, då blir det magbild och fostrets utveckling iallafall :)

fyra bra mammabloggar enligt mig ! klicka in och kolla

http://justababy.blogg.se/
http://nicolinasmorsa.com/
http://linneagranstrom.blogg.se/
http://elinaadele.blogg.se

frågor

Elin :
Hej My!

Du är verkligen en supercool blivande mamma, tror du kommer klara detta galant. Jag har en fråga som jag brukar ställa mig mig själv men vet inte svaret.. Hur gör du med skolan?

Många kramar Elin <3

Åh tack så mycket ! :')
Jag har ju hoppat av skolan eftersom att jag tyckte det var så tungt med graviditeten och skolan från början men nu när jag är mycket piggare så börjar jag ångra mig lite smått.. men jag ska iallafall börja på ett distansgymnasium sedan då Alice är runt ett år, då jobbar man via datorn och får lägga upp schemat själv :)
Emilie:
Hej, ja undrar. Funderar du lr oroar du dig över pengar,jobb och skola i framtiden? Jag är 20 år och skulle vilja bli gravid mer än allt annat just nu. Men ja oroar mig över penga situationen nå otroligt. Även fast vi har en fast inkomst.

HejHej, ja klart jag oroar mig för det. Men daniel ska ju som sagt skaffa jobb så snabbt som möjligt men det kommer att kännas så hemskt att leva på hans lön. Sedan får man pengar för att vara mammaledig och det är runt 4 000 kr + barnbidraget i månaden, så jag tänkte ta ut det och spara på ett konto första året då jag är hemma. Skolan kommer jag nog bli klar med då jag är 21 .. tyvärr. Men då jag blir arton ska jag söka kvällsjobb på någon affär så att jag kan bidra med lite pengar till daniel.
Skaffa barn då det känns bra ! Tror nog inte du ska oroa dig så mycket för pengarna för det ordnar sig alltid och har ni fast inkomst så kommer det gå mer än bra, se bara på alla unga föräldrar som inte har någon inkomst alls men klarar det endå ;)
Hoppas ni blev nöjda med svaren och är det något mer ni undrar så kommentera bara :) många kramar !

Den lilla röda !

Den här tröjan fick jag av mamma igår, 80;- på rean och min lilla bäbismage passade superbra i den ! tack ♥

ingen jacka ..

får väl sitta inne i vinter då för några mamma jackor finns de då inte i den här stan iallafall.
men en tröja rikare blev jag ;) bild får ni imorgon !

spark spark !

hihi undra om det pågår en fotbollsmatch i min mage, sparkar lite här och där tycker jag, ena sekunden uppe på magen och den andra nere .. haha !
Nu åker vi och köper en jacka till mig, uppdaterar senare !

Rosa var det !

Myser i min rosa lilla tron ♥
haha har aldrig gillat rosa, kanske något som kom med graviditeten ? ;)

Mammajeansen !

Här får ni se ännu en bild på mammajeansen, man kan dra upp dom så långt och det är så mysigt och skönt för magen. Jag vill ju inte att lillan ska frysa nu när jag inte ens kan stänga jackan, haha !

Mysbilder !

jag tog precis lite mysbilder med camen som jag tänkte visa upp för er, det är ju så mysigt nu när magen börjar bli stor ♥

Läsarfråga och läsarhjälp !

Hej! Undrar om du läser några bloggar, och i så fall vilka? Någon bra du kan rekommendera?

HejHej ;) Jag läser faktiskt inga bloggar .. kikar in på någon ibland men söker bra mamma/ung och gravid blogg ! Men dom som är på toppen är ju sånna som fick barn för flera år sedan och jag skulle vilja följa någon som är lika långt gången som jag typ. Har tyvärr ingen (förutom mig egen) som jag kan rekomendera, men det är ju många som läser den här bloggen så ni kanske vet någon bra ?

Har ni någon bli blogg ni läser så länka den gärna här i inlägget ! tack i förväg, gör ett inlägg senare med länkarna så kommentera nu !

Måste rusa !

Ojoj här har jag gått och segat hela morgonen och nu är det 10 min kvar tills jag ska vara på gb och jag har inte ens gått ut med hunden ! hörs senare hörni, kram sålänge !


för gravida magar ..

Fick den här av mamma idag, superbra ! :) tacktack !

Beställt !

Klickade nyss hem den här skönheten som jag har gått och spanat på i flera veckor, och nu var det dessutom rea, 149;- så jag tvekade inte !
Måste ju ha något som magen får plats i på nyår ;)
Och hörni ! jackan, åh dom hade ändrat så den skulle komma i december, har kollat på den i affären också och den var inte ens varm så den tog jag bort och istället ska jag och mamma gå ner på stan och kolla ifall vi hittar någon mamma-vinterjacka som jag kan ha ..

Mata Alice ..

eller jag vet inte om jag ska säga matar alice eller matar mig själv eftersom den lilla tjuven käkar upp allt jag äter så min mage kurrar ju hela tiden .. haha ja hon slipper ju svälta iallfall :)

Sträng på magen ..

Okej de här lägger jag inte upp någon bild på för jag tycker att det är vidrigt ! Men jag har hört att man kan få en mörkare sträng på magen men jag har fått en sträng med .. hår ! usch !
Men det är tydligen vanligt med vad som helst då man är gravid, hormonerna är i överflöd och då kan man väl få lite "extra hårväxt" om man säger så ..
haha ! har iallafall hört att det försvinner några dagar efter att barnet är fött :)

Fryser om magen ..

Nu har det hänt ! Magen har vuxit ur jackan .. suck ! Och min mamma-vinterjacka kommer den 20 november.
Jaja, jag får klä magen varmt sålänge ;)

filtar !

mysmys ! tack mamma, kommer sitta inlindad i en sån här hela vintern i min underbara fotölj ♥

Reminder !

Påmånn mig om att jag ska skriva om min "sträng" på magen och att jag fryser om magen ;)

Dagens !

nu går och alice till skolan för att käka lunch och träffa frida ! hörshej ;)

OTROLIGT !

Nu händer det äntligen ! Igårkväll kände jag att lilla Alice levde rövare i magen så jag satte handen på den och kollade ifall jag kände något, och ja ! Ja de gjorde jag så jag sa åt daniel att komma snabbt och han satte handen på magen och väntade.
Han kände hur det ryckte lite i handen några gånger, men nu är det nog inte långt kvar tills man verkligen känner att den sparkar :)
Åh lycklig tjej ! Jag kommer att ligga hela dagen med handen på magen och känna .. ♥
Vilken livlig liten tjej jag har i magen, hon rör sig hela tiden ! Och jag längtar inte tills hon börjar sparka på revbenen ..
Jag bara älskar den här bilden och jag ska verkligen försöka fånga ett sånt här ögonblick sedan.

Starta låten och bläddra :)



Man har endel låtar som man förknippar med vissa tillfällen och den här låten betyder så himla mycket för mig ! Jag har lyssnat på den så mycket tillsammans med daniel och vi har så många minnen till den♥ åh älskar min lilla gulleplutt mer än allt annat på jorden ! pusspusspuss !

Handen på magen !

Något jag inte vågat än är att gå runt med handen på magen och smeka lite då och då. Handen smyger sig ner dit automatiskt men kommer jag på det så åker den snabbt därifrån, känns så töntigt på något sätt och kanske lite skrytsamt ..

Vad tycker ni att jag ska göra ?



själv börjar jag bara le om jag ser någon gravid hålla handen på magen, så varför känns det konstigt för mig ?

dagen gravid outfit :)

Idag har jag på mig mina älskade mammabyxor som nog är dom skönaste jeansen som jag har haft i hela mitt liv, jag ska nog vara gravid för alltid bara för att kunna ha dom ;) Till dom så har jag en gammal tight t-shirt, frågan är om man töjer ut kläderna så att man inte kan använda dom sedan ?

Annars tänker jag köra med vanliga toppar så länge det går :)

Jag har fått mig en liten tankeställare utav alla era fina kommentarer på inlägget "njuter inte utav graviditeten". Förut använde jag hellre stora kläder för att dölja magen men nu tänkte jag köra på tight som framhäver och man ser mycket smalare ut även fast man har jättebröst och en kulmage ;)



vad tycker ni ?


AAOOTCH !

Aj ! Hjälp ! Kändes som om något inuti mig SPRACK då jag nös.. herre gud ! Nej nu blir jag livrädd :s ..

3d ultraljud

Åh kolla vad jag hittade ! Tror ni att det finns möjlighet att göra ett 3d ultraljud här i sollefteå ? :o
Vill så gärna veta ifall den får daniels ubersöta näsa eller inte ;)

Läsarfråga !

Hej my! Hur länge väntade du på din ziperall? Kram

Haha måste bara säga förlåt ! Jag vet att många säkert tyckte det gick extremt snabbt men jag gjorde något knas med inläggen. Det tog 4 dagar :) är ni intresserade så klicka in här :)
Kramar !

Filmtime !

Igår kollade vi på "are we there yet" och idag blir det "fortsättningen" "are we done yet" , rekomenderar starkt !



Ljus i mängder

Har precis kommit hem ifrån kyrkogården, finns inget mysigare ställe nu när alla tänder ljus :')
Vi satte ett på farfar albins grav och ett på minneslunden för mormor morfar och ylva. Sedan tände daniel ett för sin farbror ♥
tycker att ni alla ska gå ut och kolla på kyrkogården som är närmast, åh de är så fint !
daniel skålar till sin farbror ;)

magen har exploderat !

första bilden är i vecka 12 och den andra nu i vecka 19, ser ni vilken skillnad på bara 7 veckor .. wow ! fortsätter den såhär så .. ojoj då har vi problem, då får jag göra bloggen bredare så magbilderna får plats ;) hehe !
måste bara säga tack till de här tipset också ! det ska jag verkligen testa, det finns ju speciella krämer men då är det en väldigt liten tub för 200 kr ..
"ett tips om du inte vill ha bristningar; smörj in magen med babyolja så hinner huden med och man får mindre bristningar :) det är nånting jag har hört ska stämma. men man vet ju aldrig. värt att testa iallafall :)"

tossor

kolla vad vi fick av mamma :) från 6-12 månader så det blir lagom till hösten då det blir lite kyligare.
tack för dom♥

Morgonmys !



legat och myst med bamze i sängen, nu bär det av till gamla huset för att hämta lite grejer och kidnappa grannpojken ;)

paltkoma

mumma ! ligger här i fotäljen med paltkoma, taco med kladdkaka till efterrätt, och nu blir det film med daniel och tim(lillebror) eftersom vi delar rum med honom för tillfället :)
Ni får ha en supermysig kväll så hörs vi imorgon, kramar ♥

Myspys !

Nu är vi hemma hos mig igen, åh så skönt ! Och det börjar bli riktigt mysigt här hemma :)
Vi har slängt på oss ziperallerna och snart kommer frida och hennes mamma hit på fika.


Hjälp !

Jag vet inte vad jag ska skriva om längre .. så hjälp mig, kommentera vad ni skulle vilja läsa om ! va anonyma ifall ni vill, det spelar ingen roll. Jag skriver för eran skull så kommentera, ni vet vad ni vill veta om mig och vad ni vill läsa :)

tack på förhand !


Soffa !

Skinnsoffa vs tygsoffa !

Jag tänkte på då jag och daniel flyttar till eget, jag älskar tygsoffor men det kanske inte är det bästa då man har småbarn. Mamma har tex alltid haft skinnsoffor som man bara torkar av ifall man sölar något. hmm..


mammajeans !

införskaffade ett par mammajeans ! :) dom är som gjorda för mig, åh så sköna !

ziperallen

ser ni hur väl magen syns i den ? shit ! hoppas att jag kan växa i den här för den är så himla mysigt ! kommer aldrig att ta av mig den :)

magen vecka 19

nu växer den ! ojoj, och jag börjar få mer och mer bristningar på sidan :( ..

hemma !

Hemma ! :D och min bh och ziperall har kommit, mysigt. Nu ska jag daniel och bäbben mysa ner oss i sängen med en stor kopp te ♥

läsarfråga

hur upptäckte du att du var gravid? & hur långt hade de gått då!? :)
Ja jag hade ju ingen mens för det första och sedan mådde jag hemskt illa, men jag misstänkte ingenting utan det var mamma som fick mig att göra testet :) då var jag i vecka 8 så det var rätt tidigt endå :)

Beställt !

hoppas dom kommer till veckan så att vi kan hämta ut dom då vi kommer tillbaka till sollefteå igen :) mysigt !

fostrets utveckling vecka 19



fostrets utveckling

Nu är du halvvägs! Ovandelen av livmodern når naveln och kommer att fortsätta växa med ungefär en centimeter i veckan. Bebisen är drygt 14 centimeter lång och väger strax under 250 gram. 

Nu har bebisen börjat svälja fostervatten och njurarna producerar urin. Det växer hår på huvudet och sinnena utvecklas fort. Nervcellerna för smak, lukt, hörsel, syn och känselsinne utvecklas nu i sina respektive områden i hjärnan. Produktionen av nervceller saktar av och existerande nervceller blir större och etablerar mer komplicerade förbindelser. 

Nu har du kanske känt din bebis röra sig. Om det har känts lite abstrakt att vänta barn innan, så brukar det ofta kännas mer verkligt när man känner fosterrörelserna. De flesta känner bebisen röra på sig för första gången någon gång mellan vecka 18 och 20. 

Om detta inte är första barnet, kan du ha känt det tidigare. Vad du tolkade som gaser i magen, kanske var bebisen som slog kullerbyttor. Berätta för barnmorskan när du känner bebisen sparka. 

De kommande tio veckorna kommer att vara bebisens livligaste tid i livmodern - senare blir det för trångt för alltför intensiv gymnastik. En ny livssituation närmar sig med stormsteg - läs om Sex och relationer för en förhandstitt på hur bebisen kommer att påverka tillvaron.

såhär förändras din tillvaro
Nu har din livmoder vuxit upp i buken – förmodligen upp till naveln. Från och med nu, kommer den att växa ungefär en centimeter i veckan. Det är inte ovanligt att få värk i nedre buken. Det är de muskler och ligament som bär magen som sträcks och är helt normalt. 

Många kvinnor är rädda för förlossningssmärtor och funderar till och med på om det är möjligt att göra frivilligt kejsarsnitt för att undvika det biten. Även om det kan låta som en bra idé, är riskerna mycket större med kejsarsnitt än med vanlig förlossning och du kommer fortfarande att uppleva smärtor, främst efter förlossningen. Det finns många olika typer av smärtlindring och din barnmorska kan ge dig mer information. Du skulle också kunna pröva icke-medicinsk smärtlindring i första hand, till exempel att göra förlossningsarbetet I vatten. Många kvinnor har funnit, att de inte behöver använda smärtlindring alls om de har tillgång till badkar eller pool. I Sverige får du inte använda poolen under själva utdrivningsskedet, däremot. Ju mer du vet om dina alternativ, desto mer kontroll kan du känna att du har över vad som sker och varför. 

Sömnstörningar är vanliga under graviditeten, särskilt om du lider av halsbränna eller andra matsmältningsproblem. Om just det är ditt problem, lär du knappast vara intresserad av mat, men en del kvinnor vaknar på grund av natthunger och måste äta en stadig vickning innan de kan somna om. Ett annat störande moment kan vara din partners armbåge i revbenen, eftersom nästäppan som ofta kommer med graviditeten ökar tendensen att snarka. Läs mer om hur du kan få bättre nattsömn.

mammabyxor !

Jag kan inte ha några byxor alls längre .. strumpbyxor trycker till och med, så nu när jag är i sundsvall så köper jag mig nog ett par mammabyxor ! :)

njuter inte utav graviditeten

Jag hade hellre varit gravid om sisådär 10 år, nu skäms jag nästan, man vill inte visa upp magen, jag känner mig inte stolt över den. Och jag får inga "åh hon är gravid :D" blickar utan mer " åh jävlar .. ska HON ha barn !? hon som är så ung !?" .. hur kul är det.
jag har ingen kompis som är gravid samtidigt så man kan gå ut på promenad med barnvagnarna eller låta barnen leka. jag har egentligen inget att prata med mina kompisar om, eftersom deras liv kretsar kring skolan och fest ..
men allt är ju inte dåligt såklart, men ibland känns det som det.

Video inifrån på fostrets utveckling

Om ni vill veta mer vad som händer just nu för lilla alice så kan ni kika in här.

RSS 2.0