Fostrets utveckling v.20



Fostrets utveckling

Nu är bebisen ungefär 16,5 cm lång i sitthöjd och 26 cm från hjässa till häl och lägger stadigt på sig i vikt. Det vaxliknande fettlager som kallas fosterfett (vernix caseosa) bildas för att skydda huden under den långa tiden i fostervattnet. Det underlättar också förlossningen. Bebisen sväljer mer denna vecka, vilket är bra träning för matsmältningssystemet. Det fostervatten som tas in av din bebis spjälkas till vatten (som absorberas) och restprodukter som hamnar i tjocktarmen, där det så småningom bildar barnbeck.

Se till att du äter nyttigt och får tillräckligt mycket järn. Bebisen behöver järn för att tillverka röda blodkroppar. Det är i stort sett omöjligt att få i sig för mycket järn bara från mat. Exempel på järnrik mat är magert rött kött, kyckling, fisk, linser och bönor, spenat och berikade frukostprodukter.

Så förändras din tillvaro

Andfådd? De flest kvinnor börjar låta lite som ånglok när de går uppför trappor i det här stadiet. Måttlig andfåddhet är helt normalt eftersom den växande livmodern trycker uppåt, men berätta för barnmorskan om det blir alltför tungt. Se till att du får i dig tillräckligt mycket järn. Bebisen behöver järn för tillverkning av röda blodkroppar, bland annat. Det är nästan omöjligt att äta för mycket järn från kosten, om du inte tar kosttillskott, såvida du inte äter för mycket. Järnrik mat inkluderar magert rött kött, fågel, fisk, linser, spenat och järnberikade flingor. Ta inte järn som kosttillskott om du inte har fått det av din barnmorska eller läkare.

Graviditeten kan kännas som något av ett enkvinnasjobb ibland, men det måste inte vara så. Om din partner ska vara förlossningpartner, vill han veta hur han kan vara till hjälp och hur han kan kommunicera dina önskemål till barnmorskan och annan sjukvårdspersonal.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0