fostrets utveckling vecka 19



fostrets utveckling

Nu är du halvvägs! Ovandelen av livmodern når naveln och kommer att fortsätta växa med ungefär en centimeter i veckan. Bebisen är drygt 14 centimeter lång och väger strax under 250 gram. 

Nu har bebisen börjat svälja fostervatten och njurarna producerar urin. Det växer hår på huvudet och sinnena utvecklas fort. Nervcellerna för smak, lukt, hörsel, syn och känselsinne utvecklas nu i sina respektive områden i hjärnan. Produktionen av nervceller saktar av och existerande nervceller blir större och etablerar mer komplicerade förbindelser. 

Nu har du kanske känt din bebis röra sig. Om det har känts lite abstrakt att vänta barn innan, så brukar det ofta kännas mer verkligt när man känner fosterrörelserna. De flesta känner bebisen röra på sig för första gången någon gång mellan vecka 18 och 20. 

Om detta inte är första barnet, kan du ha känt det tidigare. Vad du tolkade som gaser i magen, kanske var bebisen som slog kullerbyttor. Berätta för barnmorskan när du känner bebisen sparka. 

De kommande tio veckorna kommer att vara bebisens livligaste tid i livmodern - senare blir det för trångt för alltför intensiv gymnastik. En ny livssituation närmar sig med stormsteg - läs om Sex och relationer för en förhandstitt på hur bebisen kommer att påverka tillvaron.

såhär förändras din tillvaro
Nu har din livmoder vuxit upp i buken – förmodligen upp till naveln. Från och med nu, kommer den att växa ungefär en centimeter i veckan. Det är inte ovanligt att få värk i nedre buken. Det är de muskler och ligament som bär magen som sträcks och är helt normalt. 

Många kvinnor är rädda för förlossningssmärtor och funderar till och med på om det är möjligt att göra frivilligt kejsarsnitt för att undvika det biten. Även om det kan låta som en bra idé, är riskerna mycket större med kejsarsnitt än med vanlig förlossning och du kommer fortfarande att uppleva smärtor, främst efter förlossningen. Det finns många olika typer av smärtlindring och din barnmorska kan ge dig mer information. Du skulle också kunna pröva icke-medicinsk smärtlindring i första hand, till exempel att göra förlossningsarbetet I vatten. Många kvinnor har funnit, att de inte behöver använda smärtlindring alls om de har tillgång till badkar eller pool. I Sverige får du inte använda poolen under själva utdrivningsskedet, däremot. Ju mer du vet om dina alternativ, desto mer kontroll kan du känna att du har över vad som sker och varför. 

Sömnstörningar är vanliga under graviditeten, särskilt om du lider av halsbränna eller andra matsmältningsproblem. Om just det är ditt problem, lär du knappast vara intresserad av mat, men en del kvinnor vaknar på grund av natthunger och måste äta en stadig vickning innan de kan somna om. Ett annat störande moment kan vara din partners armbåge i revbenen, eftersom nästäppan som ofta kommer med graviditeten ökar tendensen att snarka. Läs mer om hur du kan få bättre nattsömn.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0