vecka 15




Bebisen är fortfarande inte större än att den skulle kunna ligga på din handflata. Denna veckas nyheter: Ljuskänslighet och hicka – förstadiet till andning! Du kan inte höra något ännu, eftersom bebisens andningsorgan är vätskefyllda, men du kommer förmodligen att känna det längre fram.

Fast du förmodligen har ökat i vikt med 2,5 – 4,5 kg, så väger din bebis bara cirka 70 gram. Den är nu knappt 10 centimeter lång i sitthöjd. Du märker säkert inte av det, men bebisen har förmodligen hicka ganska ofta. Den kan hicka innan den kan andas. Bebisen gör inga ljud innan födseln, eftersom luftstrupen är full av vätska istället för luft.

Nu håller benen på att växa om armarna i längd, fingernaglarna är helt formade och alla leder och lemmar är rörliga. Eventuellt går det att se vilket kön bebisen har med ultraljud nu, eftersom de yttre könsdelarna utvecklats så pass att en ultraljudstekniker kan se dem med lite tur.

Mitten av graviditeten är en bra tid att börja motionera. Läs om träning när du är gravid så får du både idéer och goda råd.

Om det känts lite abstrakt att vänta barn, så känns det snart verkligare när du kan känna bebisens rörelser för första gången. De flesta blivande mammor känner fosterrörelser mellan 16 och 20 veckor. Du som varit gravid förr kommer förmodligen att känna dem tidigare. Det du kanske tror är gaser i magen kan vara bebisen som gymnastiserar! Tala om för barnmorskan när du känt bebisen röra på sig för första gången.

såhär förändras din tillvaro

En av graviditetens höjdpunkter är, när du kan känna att bebisen rör på sig. De flesta kvinnor börjar känna fosterrörelser någon gång mellan vecka 16 och vecka 20. Det kan kännas ungefär som fjärilar i magen. När du upptäckt att det är bebisen som slår volter där inne, är det värt att berätta för barnmorskan nästa gång ni träffas. Vissa kvinnor känner fosterrörelserna senare eller mindre ofta, men det finns ingen orsak att vara orolig om du inte känt något ännu.

Ungefär vid den här tiden kommer du att erbjudas fosterdiagnostik. AFP-test och biokemisk screening, som bland annat mäter halten av alpha-fetoprotein (AFP), utförs vanligtvis mellan vecka 15 och vecka 20. Be din barnmorska om mer information om du vill göra dessa prov. Fostervattensprov utförs inte rutinmässigt, men erbjuds vanligtvis till kvinnor över 35 och de som har någon form av kromosomavvikelse i släkten. Det görs vanligtvis mellan vecka 14 och vecka 18. Om du beslutar dig för att ta dessa test, kommer du också att få mer fullständig information om vad de kan utvisa och vilka möjligheter som erbjuds utifall att de skulle påvisa abnormaliteter.

Ditt immunförsvar är något nedsatt när du är gravid och du kanske finner att du har blir förkyld lättare än vanligtvis. Detta är normalt helt ofarligt för bebisen. Andra infektioner du kanske kommer i kontakt med, till exempel femte sjukan, vattkoppor eller röda hund, kan däremot skada bebisen beroende på när du blir sjuk – men de flesta är förmodligen immuna efter att ha haft dessa som barnsjukdomar, eller blivit vaccinerade (röda hund). Bältros är inte farligt för bebisen, men du bör undvika kontakt med andra gravida om du har det

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0